Uppteckning nummer NM-HEU43737_13

Upptecknare: Nestor Lidin

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Bergeforsen

När klockan var tolv julafton ansågs att julen tågade in, fastän arbetet i hemmet stod då på sin höjdpunkt. Den förut omtalade skinkan hade satts på för kokning.

Alla koppar och alla kärl för övrigt skulla putsas upp. Julgranen skulle klädas, vilket var en viktig sak och som utfördes av de yngre i gården. Och det blev flaggor och girlanger, äpplen och all möjlig grannlåt och ljus i stakar.

Det mörknade tidigt, det var mulet och lyset måste tändas tidigt, och med det kom det rätta julstämningen. Radion började med julprogrammet, skinkan puttrade i grytan, det bjöds på kaffe med hembakat bröd. Samtidigt plockades de inköpta och till julafton gömda jultidningarna fram.

Den nya seden med kolorerade jultidningar har vunnit intåg, och det kan inte förnekas, om de har gott innehåll, så bidrar de till en god jul.

Nordiska museet. Frågelista. Traditionell och modern jul II,sid. 173.